Начало >Свободно време >Книги, музика, филми >Художествена литература >Пучини — бохеми и пеперуди - Янош Бокаи

Пучини — бохеми и пеперуди - Янош Бокаи


Състояние: Използвано
Доставката се поема от: Купувача

Книгата е издадена през 1980 г, съдържа 528 стр, меки корици, отлично запазена
Ето част от книгата:
ПЪРВА ЧАСТ
ЛУКА
 
1
 
Промъкналите се през жълтия прозорец ранни пролетни слънчеви лъчи осветяваха мрачната заседателна зала и правеха да блести окаченият на стената грамаден календар, на който с красиви, старинни цифри беше написано:
1864
Около дългата маса, покрита със зелено сукно, бяха насядали тридесетина мъже, облечени в тъмни дрехи, с високи яки. Между тях имаше и един стар свещеник с тясно лице, в расо. По средата, на централното място, седеше кметът, sindaco. Умните му, живи очи огледаха присъствуващите. Той изчака да замлъкне и последната дума, после вдигна малкия златен звънец и силно го разклати. Гласът му беше твърд,спокоен и силен.
— Откривам заседанието.Поздравявам членовете на Общинския съвет. Преди да започнем да разглеждаме въпросите от дневния ред, да станем за една минутка и да почетем с мълчание паметта на незабравимия ни приятел Микеле Пучини, когото смъртта така рано и неочаквано изтръгна от редовете ни и който донесе такава голяма слава на нашия обичан град.
 
Така стояха те една минута мълчаливи, с наведени глави и тържествени, развълнувани лица.
Кметът продължи:
— Първата точка от дневния ред е: да се определи пенсия на вдовицата на Микеле Пучини. Съгласно нашия правилник госпожа Албина може да получава само петдесет лири пенсия. Но като се имат пред вид изключителните заслуги на съпруга й, предлагам да й определим пенсия от шестдесет и пет лири.
— Правилно!
— Много! — промърмори нисък дрезгав глас.
— Малко! — отговори му друг свадлив, дребен човек с остър нос. — Госпожа Албина има седем малки деца. Аз зная какво значи това...
Кметът размаха звънеца.
— Повтарям предложението си.
Но някой отново се обади:
— А църквата какво ще й отпусне?
— Ние с града заедно плащаме заплатата на нашите диригенти, органисти и псалтове — отговори тихо свещеникът. — Така че ще поемем съответната част и от пенсията на госпожа Албина Пучини. Освен това поради изключителните обстоятелства главното църковно ръководство гласува двадесет лири месечна пожизнена лична пенсия на достойната съпруга на незабравимия ни диригент.....


Оценете обявата:

Мнение:

Оферти


Бъди първи - оферирай обявата

Преглеждания: 1366

  Град гр. Белене

  изпрати съобщение

Потребител: vili.petkova14025(4)100% offline

Aктивност: 2017-03-26 10:02

Регистриран: 2015-08-05 15:24

Коментари  

чат с vili.petkova14025

ДРУГИ МОИ ОБЯВИ  |  виж всички  

Други предложения